Pogodnosti za poslodavca

Cijenjeni potencijalni poslovni partneri,

Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA) osnovan je s primarnom svrhom uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, a specifično radi na uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u redovne radne uvjete kroz naš program zapošljavanja uz podršku.
CIRA pruža i usluge proizvodnih radnih aktivnosti u okviru našeg dnevnog/radnog centra, čije unikatne i dizajnerske proizvode možete pogledati na našem online promotivnom štandu– Dućanu sa srcem.
Naime, za teže zapošljive osobe uspostavljen je Radni centar u kojem se osobe s intelektualnim teškoćama pripremaju za rad na otvorenom tržištu rada kroz izrađivanje unikatnih proizvoda, usavršavajući tako svoje radne i socijalne vještine. Aktivnosti radnog centra započele su 2007. godine, a korisnici rade na proizvodnji uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta te na kooperacijskim poslovima sa subjektima iz lokalne zajednice. Danas, korisnici programa za svoj rad dobivaju financijsku naknadu, mogu participirati u troškovima života te doprinijeti zajednici u kojoj žive. Proizvodi se uglavnom prodaju izravno na upit kupca ili narudžbe poslovnih subjekata u prostorima Udruge te na raznim događanjima putem kojih želimo doprijeti do šire javnosti. Aktivnosti samofinanciranja trenutačno pokrivaju neke od izravnih troškova.
Od onoga što stvaramo posebice su zanimljivi artikli izvezeni na žutici ili lanu kao što su jastučići, torbice, nadstoljnjaci, pregače, kompleti za bebe i sl. Dugotrajnim i strpljivim radom dobivamo originalne vezove s različitim prigodnim i veselo izvezenim motivima.
Ističemo vrijednost ručnog rada u koji se unosi vlastita osobnost i ljubav, svaki put iznova te s novim kreativnim varijacijama.
Paleta proizvoda naših vijednih i kreativnih korisnika se s vremenom povećava. Stalno tražimo nove mogućnosti za suradnju s tvrtkama,različitim organizacijama, ustanovama i svim drugim subjektima u lokalnoj zajednici, u cijeloj Hrvatskoj, a i šire.
Stoga, ako ste zainteresirani za ono što radimo i kako radimo, stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja i informacije. Bit će nam drago predstaviti vam naš cijelokupni program i različite mogućnosti suradnje.
Ovim prigodom vam se predstavljamo sa našom najpopularnijom kolekcijom proizvoda JUPI za UPI!

 

Zašto je JUPI! jedinstven?

Robna marka JUPI za UPI! razvijena je u ožujku 2011. godine na profesionalnoj radionici inkluzivnog dizajna pod nazivom Extra Ordinary Design. Osnovni cilj radionice bio je osnažiti tržišnu konkurentnost proizvoda korisnika Radnog centra i uključiti osobe s intelektualnim teškoćama u proces razvoja novih proizvoda, odnosno izradu vlastitih proizvoda konkurentnih na suvremenom tržištu. Suradnja s dizajnerima i proizvodnja pod vlastitom robnom markom (zaštićenom žigom) kontinuirano doprinosi društvenoj uključenosti i povećanju kvalitete života osoba s teškoćama, kao i svijesti o važnosti inkluzije u široj zajednici - u kojoj robna marka postaje faktor vidljivosti i pozitivne percepcije osoba s intelektualnim teškoćama.

 

Čemu nas uče Ratkova čudesna stvorenja? Otkrivanje različitosti.

Žiraha je nadnaravno biće, nastalo u imaginaciji umjetnika Ratka Koletića – osobe sa intelektualnom teškoćom. Ona nije žirafa, premda ju je vrlo slično nazvao, a ne izgleda baš sasvim ni kao zebra na koju najviše liči. Ako je malo bolje pogledate uvidjet ćete da je njena najizraženija osobina ta što je ona je u stvari neodoljivo simpatična. Proizvodi s likom Žirahe i prijatelja – čudesnih stvorenja razvijeni su u okviru radionice Extra Ordinary Design, a ostvarili su zapažene uspjehe na izložbama u Zagrebu, Londonu, Kyotu i Tokiju.
U svakodnevnom svijetu koji nas okružuje skloni smo uklapati se u obrasce  - načinom odijevanja, načinom ponašanja, načinima komunikacije s ljudima oko sebe. Odgojem smo usvojili suptilne okvire onoga što se kulturološki smatra „normalnim“ u bezbrojnim situacijama svakodnevnog života, u međusobnoj komunikaciji i u načinima izražavanja vlastitih stavova, mišljenja i osjećaja. Trudeći se uklopiti, odnosno ne isticati se izvan uobičajenih okvira, zatiremo slobodu izražavanja osobnosti i različitosti - kako drugih, tako i sebe samih. Bili mi toga svjesni ili ne, prvotna reakcija na sve što je drugačije obično je podozrivost, zasnovana na predrasudama, odnosno na neznanju i nesigurnosti. Time suptilno ali sustavno potiskujemo u socijalnu izolaciju svakoga tko se u bilo kojem segmentu života ne može, ili ne želi, prilagoditi općeprihvaćenim normama „običnog“.
Umjetnost je jedno od rijetkih područja u kojem su iskrenost i različitost ne samo dozvoljene već i poželjne. Kroz umjetnost dozvoljavamo autorima izražavanje drugačijih doživljaja, misli i stavova, a publici omogućujemo proširivanje vidika i stjecanje novih spoznaja. Stoga ne čudi što je vrijednost i osebujnost Ratkovog posebnog i drugačijeg doživljaja svijeta prepoznata tek kroz njegove crteže i slike. Strpljenjem, trudom i iskrenošću svojih radova, Ratko nas vodi u otkrivanje sasvim drugačijih doživljaja biljaka i životinja, no time čini i nešto puno više: navodi nas na promišljanje kako naši vlastiti, inače obični i poznati pa čak i dosadni doživljaji ljudi, stvari i situacija mogu odjednom postati drugačiji - vedri, promjenjivi i značajni.
Inkluzivni dizajn predstavlja inovativan pristup društvenoj uključenosti, raznolikosti i jednakosti naglašavajući ujedno praktičan odgovor na osobne potrebe osoba s teškoćama. Odlikuju ga kreativna rješenja usmjerena poboljšanju pristupačnosti svakom zainteresiranom članu društva bez obzira na individualne sposobnosti.
Inkluzivni dizajn je – pravedan, prilagodljiv, iskren, primjetan, informativan, preventivan, tolerantan, susretljiv i dosljedan…
Kupnjom proizvoda omogućujete CIRA-i da nastavi poboljšavati kvalitetu života i štititi osnovna ljudska prava osoba a intelektualnim teškoćama - pravo na život u zajednici sa svim ostalim građanima te pravo na rad.

 

Zagreb, rujan 2017.

CIRA tim

 

Želite li postati naš partner?
Provjerite pogodnosti
 

Kontaktirajte nas

Možete nas kontaktirati putem ovog obrazca:

Karta

Naši podatci

Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA)
Sjedište: Bleiweisova 15, Zagreb

Tel. 01/561-99-11, Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 08:00 h – 16:00 h

www.cira.hr e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 76699990208 IBAN HR5223600001101895378 Zagrebačka banka d.d. Zagreb 

  • Slavenka Martinović, prof. Predsjednica
  • Josipa Nikolić, Voditeljica programa i projekata
  • Gordana Kovačević, dipl.oec. Voditeljica računovodstva