2) PROGRAM RADNIH AKTIVNOSTU UZ PODRŠKU U POSEBNIM UVJETIMA

Ciljevi programa

Ovaj program je namijenjen za teže zapošljive osobe te je u okviru njega uspostavljen Radni/dnevni centar u kojem se osobe s intelektualnim teškoćama pripremaju za rad na otvorenom tržištu rada kroz izrađivanje unikatnih rukotvorina, usavršavajući tako svoje radne i socijalne vještine. Program je nastao iz projekta "Utvrđivanje kriterija i modela za sufinaciranje rada radnog centra od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom" donatora: Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom; za razdoblje: 01.07.2009. - 31.12.2012.; 01.01.2013. – 31.12.2014.; i to kao pilot projekt osnaživanja takvih centara u Republici Hrvatskoj, no unatoč činjenici da osnivanje radnih centara nije zaživjelo, CIRA je uspjela održati program sve do danas.

Kroz ovaj program unaprjeđujemo položaj i mogućnosti samorazvoja i samostalnosti osoba s intelektualnim teškoćama kako bi ublažili posljedice nezaposlenosti i društvene izoliranosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz individualnu podršku te kod korisnika potaknuli osjećaj zadovoljstva zbog zadovoljavanja potrebe za smislenim i interesima prilagođenim aktivnostima. Na taj način korisnici postižu bolju sliku o sebi, svoje mogućnosti predstaviti u lokalnoj zajednici, proširiti krug poznanstava, prijateljstava i ostalih krugova prirodne podrške u zajednici i poboljšati senzomotorne, osobne, psihosocijalne i kognitivne vještine što direktno rezultira smanjenjem društvene izolacije i povećanjem prilika za uključivanje na tržište rada.

 

Vrste poslova

Korisnici rade na ručnoj izradi uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta te na kooperacijskim poslovima sa subjektima iz lokalne zajednice. Radi postizanja održivosti programa rukotvorine se uglavnom prodaju izravno na upit pojedinih građana ili narudžbe poslovnih subjekata u prostorima CIRA-e te na raznim događanjima putem kojih želimo proširiti vidljivost i doprijeti do šire javnosti, a u svemu sudjeluju i osobe uključene u program. Aktivnosti samofinanciranja trenutačno pokrivaju samo neke od izravnih troškova, te ne predstavljaju obavljanje gospodarske aktivnosti niti im je to svrha.

Od onoga što stvaramo, posebice su zanimljivi artikli izvezeni na žutici ili lanu kao što su jastučići, torbice, nadstoljnjaci, pregače, kompleti za bebe i sl. Dugotrajnim i strpljivim radom dobivamo originalne vezove s različitim prigodnim i veselo izvezenim motivima u koje se unosi vlastita osobnost i ljubav, svaki put iznova te s novim kreativnim varijacijama. Paleta rukotvorina naših vijednih i kreativnih korisnika se s vremenom povećava. 20-ak korisnika svakim radnim danom po 4 do 6 sati rade na kreiranju i ručnom izrađivanju unikatnih i visokokvalitetnih rukotvorina uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta uz svakodnevnu podršku radnog asistenta i povremenu stručnu podršku vanjskih suradnika. Stalno tražimo nove mogućnosti za suradnju s tvrtkama, različitim organizacijama, ustanovama i svim drugim subjektima u lokalnoj zajednici, u cijeloj Hrvatskoj, a i šire.

Inkluzivni dizajn

Naša najpopularnija kolekcija rukotvorina je JUPI za UPI! koja je razvijena u ožujku 2011. godine na profesionalnoj radionici inkluzivnog dizajna pod nazivom Extra Ordinary Design. Osnovni cilj radionice bio je osnažiti tržišnu konkurentnost proizvoda korisnika Radnog centra i uključiti osobe s intelektualnim teškoćama u proces razvoja novih proizvoda, odnosno izradu vlastitih proizvoda konkurentnih na suvremenom tržištu. Suradnja s dizajnerima i proizvodnja pod vlastitom markom kontinuirano doprinosi društvenoj uključenosti i povećanju kvalitete života osoba s teškoćama, kao i svijesti o važnosti inkluzije u široj zajednici - u kojoj rukotvorine postaju faktor vidljivosti i pozitivne percepcije osoba s intelektualnim teškoćama.

U okviru kolekcije se posebno istakla Žiraha- nadnaravno biće, nastalo u imaginaciji umjetnika Ratka Koletića – osobe sa intelektualnom teškoćom. Proizvodi s likom Žirahe i prijatelja – čudesnih stvorenja razvijeni su u okviru radionice Extra Ordinary Design, a ostvarili su zapažene uspjehe na izložbama u Zagrebu, Londonu, Kyotu i Tokiju.

Inkluzivni dizajn je sve više priznat kod publike jer predstavlja inovativan pristup društvenoj uključenosti, raznolikosti i jednakosti naglašavajući ujedno praktičan odgovor na osobne potrebe osoba s teškoćama. Odlikuju ga kreativna rješenja usmjerena poboljšanju pristupačnosti svakom zainteresiranom članu društva bez obzira na individualne sposobnosti.

Prepoznatljivost

Dugogodišnju suradnju ostvarujemo sa Take me home dizajnerskim dućanom, Ježevom kućicom- suvenirnicom Zoološkog vrta, Aqua trgovinama u zemlji i inozemstvu te smo redoviti izlagači na ArtOmat-u, Tjednu dizajna, BudiIN sajmu, Dan-u D”, Tjednu udruga i dr.

Financiranje programa

Ovaj program se trenutno finacira iz donacija pravnih osoba, vlastitih sredstava, prigodnih prodaja rukotvorina i djelomično iz projekata.

Želite li postati naš partner?
Provjerite pogodnosti
 

Kontaktirajte nas

Možete nas kontaktirati putem ovog obrazca:

Karta

Naši podatci

Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA)
Sjedište: Bleiweisova 15, Zagreb

Tel. 01/561-99-11, Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 09:00 h – 17:00 h

www.cira.hr e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 76699990208 IBAN HR5223600001101895378 Zagrebačka banka d.d. Zagreb 

  • Slavenka Martinović, prof. Predsjednica
  • Marta Jalšovec, mag.polit.soc Voditeljica programa i projekata
  • Gordana Kovačević, dipl.oec. Voditeljica računovodstva