Novosti

Tijekom provedbe projekta „Ojačajmo civilno društvo“ održano je pet dvodnevnih online edukacija za neposredan rad u području socijalnog uključivanja i jačanja radnih potencijala za zaposlenike OCD-a s područja 7 županija – Grad Zagreb, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Šibensko-kninska županija).

Prva održana edukacija bila je na temu "Vještine komunikacije u radu s osobama s intelektualnim teškoćama". Polaznici su kroz interaktivno predavanje, individualni i grupni rad imali prilike naučiti osnove komunikacije, temelje ponašanja i komunikacije s drugima, saznati više o svijesti o sebi i komunikacijskim vještinama, empatiji, efektivnoj komunikaciji te komunikaciji s osobama s intelektualnim teškoćama.

Druga edukacija je bila na temu "Planiranje i podrška osobama s intelektualnim teškoćama u kriznim situacijama". Polaznici su kroz interaktivno predavanje, individualni i grupni rad dobili uvid o tome kako odgovoriti na kriznu situaciju, što je to krizno planiranje, kako razraditi jasan krizni plan kako bi time poboljšali svoje vještine u radu s osobama s intelektualnim teškoćama u kriznim situacijama!

Radne aktivnosti uz podršku za osobama s intelektualnim teškoćama" je bila treća edukacija na kojoj su polaznici kroz interaktivno predavanje, individualni i grupni rad dobili uvid o povijesti kao i suvremenom odnosu prema osobama s intelektualnim teškoćama, socijalnoj uključenosti i konceptu odraslosti, zaštiti ljudskih prava i zakonskoj regulativi, modelima, prednostima i procesu rada uz podršku u Republici Hrvatskoj, a sve kako bi time poboljšali svoje vještine u osnaživanje osoba s intelektualnim teškoćama u ostvarivanju prava na rad.

Sljedeća na redu je bila edukacija na temu "Inkluzivno volontiranje za osobe s intelektualnim teškoćama". Polaznici su kroz interaktivno predavanje, individualni i grupni rad upoznati s općim i zakonodavnim aspektima volontiranja te aktivnostima uključivanja i pružanja podrške osobama s intelektualnim teškoćama pri volontiranju. Time su stekli nova znanja i vještine u uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u zajednicu kroz inkluzivno volontiranje.

"Osobno usmjerena podrška radnog asistenta" je bila posljednja u nizu edukacija za zaposlenike OCD-a. Polaznici su kroz interaktivno predavanje, individualni i grupni rad naučili prepoznati potrebe osobe s intelektualnim teškoćama na radnom mjestu, koristiti osobno usmjeren pristup u podršci osobama s intelektualnim teškoćama kod pripreme i izvršavanja radnih zadataka koristeći tehnike aktivne podrške, koristiti načela osobno usmjerenog pristupa i aktivne podrške u poticanju socijalne interakcije i izgradnje prirodne podrške na radnom mjestu, komunicirati na primjeren način s osobama s intelektualnim teškoćama kao i s drugim osobama iz radne sredine osobe (suradnici, kolege i nadređene osobe) te prepoznati krizne situacije i adekvatno na njih odgovoriti.

Zahvaljujemo svim sudionicima koji su sudjelovali na edukacijama, te se nadamo ponovnom susretu nekom drugom prilikom!

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za inkluzivne radne aktivnosti.

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Centra za inkluzivne radne aktivnosti i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Želite li postati naš partner?
Provjerite pogodnosti
 

Kontaktirajte nas

Možete nas kontaktirati putem ovog obrazca:

Karta

Naši podatci

Centar za inkluzivne radne aktivnosti (CIRA)
Sjedište: Bleiweisova 15, Zagreb

Tel. 01/561-99-11, Radno vrijeme: Ponedjeljak - Petak 08:00 h – 16:00 h

www.cira.hr e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

OIB: 76699990208 IBAN HR5223600001101895378 Zagrebačka banka d.d. Zagreb 

  • Slavenka Martinović, prof. Predsjednica
  • Josipa Nikolić, Voditeljica programa i projekata
  • Gordana Kovačević, dipl.oec. Voditeljica računovodstva